Förra veckan hade vi fullt upp här i Uppsala när vi arrangerade den nordiska konferensen inom människa-datorinteraktion (eller Human Computer Interaction på engelska). Under fem intensiva dagar samlades omkring 300 internationella deltagare för att prata om det senaste inom teknik, design och användarupplevelser. Temat för årets konferens var “Live – Uniting HCI for a Hyperlocal and Global Experience”.

Konferensen innehöll en blandning av tekniska presentationer och mer vardagsnära ämnen. Vi fick höra presentationer om allt från AI och UX-design till intressanta tillämpningar inom hälsa och sjukvård, hållbarhet, och hur vi kan utforska tillit till ny teknik. Det var också ett fokus på barn och teknik, lek och spel, samt frågor kring genus och mångfald i relation till teknik.

Förutom presentationerna av de senaste forskningsresultaten fanns det också olika tutorials och workshops, där man kunde testa nya idéer och metoder. Vi hade även paneldiskussioner, där experter debatterade aktuella frågor inom HCI. Och slutligen en demo där nya praktiska designlösningar och idéer visades upp.

En av höjdpunkterna var konferensmiddagen på Uppsala slott. Med härlig mat och fin utsikt över staden blev det ett minnesvärt avslut på en lärorik och inspirerande konferens.

Här kan man läsa mer om forskningen som presenterades: https://dl.acm.org/doi/proceedings/10.1145/3679318